Polsko-Szwajcarska
Izba Gospodarcza

Kulinarny Tydzień Szwajcarski

Data:
21.10.2019 do 28.10.2019

Lokalizacja:
Hotel Bristol, Warsaw

W dniach 21 – 27 października br. w restauracji Marconi odbędzie się Kulinarny Tydzień Szwajcarski. W gastronomiczną podróż po kantonach gości zabierze Michał Tkaczyk, Szef Kuchni Hotelu Bristol, Warsaw oraz gościnnie – Kurt Scheller. 


W menu, dostępnym w porze kolacji w Restauracji Marconi, znajdą się takie specjalności jak älplermagronen, schuppa da giutta grischuna, fondue, St. Galler Kalbsbratwurscht. Autorem menu, stworzonego specjalnie z okazji tygodnia szwajcarskiego, jest Szef Kuchni Hotelu Bristol, Warsaw – Michał Tkaczyk – oraz Kurt Scheller, który gościnnie powraca do warszawskiego hotelu po 25 latach. Urodzony w Lucernie pasjonat gotowania i jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni na świecie po raz pierwszy przyjechał do Polski w 1991 roku, aby wraz ze swoim zespołem na nowo stworzyć kuchnię i odświeżyć kulinarny wizerunek Hotelu Bristol, Warsaw.


W zainspirowanym szwajcarskimi kantonami menu będzie można znaleźć m.in. älplermagronen, czyli kruszone, smażone ziemniaki zmieszane z mąką, podawane na słodko, z musem owocowym lub na słono – z serem lub mięsem. Goście będą mogli skosztować także schuppa da giutta grischuna – słynnej szwajcarskiej zupy z wołowiną i kaszą, czy też St. Galler Kalbsbratwurscht, czyli szwajcarskiej kiełbasy cielęcej z tradycyjnym sosem cebulowym i plackiem ziemniaczanym. Z kieliszkiem wiśniowego Kirschu serwowane będzie także słynne fondue – uwielbiana potrawa przygotowana z gorących serów Gruyère AOP i Vacherin-Fribourgeois AOP. Rarytasy kuchni szwajcarskiej uwieńczy wyjątkowy wybór deserów – od wybornego tortu wiśniowego Zuger z ciepłym sosem czekoladowym i Kirschem, po bezę w stylu Emmenthaler podaną z kremem waniliowym i couli z żurawiny.


Partnerem Kulinarnego Tygodnia Szwajcarskiego w Hotelu Bristol, Warsaw są linie lotnicze SWISS.


Rezerwacje 22 551 18 32


W załączeniu znajdą Państwo menu.