Polsko-Szwajcarska
Izba Gospodarcza

BALAJCZA Linguistic Services

Śniadanie online z BALAJCZA – Francja od kuchni

Kolejne „Śniadanie on-line” spędzimy w klimatach francuskich. Zapraszamy na spotkanie „Francja od kuchni”. Jest ono adresowane nie tylko do miłośników croissantów i brioszek. Spojrzenie na Francuzów poprzez ich upodobania kulinarne pomoże w lepszym zrozumieniu także ich specyficznej mentalności. Bo kuchnia we Francji nie jest jedynie sztuką gastronomii, to Art de vie – sztuka życia.

„Dobrego człowieka poznasz po tym, ile je” – mawiał największy smakosz Francji, król Słońce, Ludwik XIV. Jak sobie radził skoro nadworni lekarze wyrwali mu wszystkie zęby?

Spośród ciekawostek dowiesz się również:

* W jakich godzinach nie należy udawać się we Francji do restauracji?
* Dlaczego Francuzi są najszczuplejszym narodem w Europie?
* Jak ugotować zielony groszek w stylu angielski i francuskim?
* Komu zawdzięczamy truskawki?
* Co wspólnego ma potentat oponiarski z gwiazdkami Michelin?
* Jak francuskie prawo rodzinne traktuje kobietę?

A w trakcie QUIZu poznasz savoir vivre francuskiej deski serów.

W francuskie klimaty wprowadzi Państwa pani Kamila Radzyńska – trener biznesu, specjalność komunikacja międzykulturowa, członek SIETAR Polska, R&D Manager z praktyką w handlu zagranicznym, romanistka, pasjonatka Dalekiego Wschodu, laureatka Konkursu wiedzy o Francji organizowanego przez radio PR III i France Inter.
Śniadanie odbędzie się w języku polskim.

W celu potwierdzenia, prosimy o kontakt:.
Timea Balajcza, timea.balajcza@balajcza.pl
tel.:+48 601 913 446