Polsko-Szwajcarska
Izba Gospodarcza
BALAJCZA Linguistic Services

Śniadanie z BALAJCZA – “Męski świat gastronomii” z cyklu “Francja od kuchni” – część II

Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Francja od kuchni”. Tematem śniadania on-line w czwartek, 19 listopada o godzinie 8.00 będzie „Męski świat gastronomii”. Zostanie przedstawionych kilka kluczowych postaci, które wpłynęły na sztukę kulinarną, nie tylko Francji.

 

Dowiemy się między innymi:

 

* Kto wprowadził modę na jedzenie warzyw i owoców?

* Jak Król Słońce ujarzmił pory roku?

* Kto jest twórcą sosu beszamelowego?

* Z czego składa się Foie gras?

* Jaki francuski region słynie z najlepszych pasztetów?

* Kto stworzył klasyczną grande cuisine dla wyższych sfer?

* Czy wypada mówić „Bon appétit”?

 

Szczegóły dotyczące etykiety wyjaśni nasz QUIZ – „Bon ton we francuskiej restauracji”.

 

W francuskie klimaty wprowadzi Państwa pani Kamila Radzyńska – trener biznesu, specjalność komunikacja międzykulturowa, członek SIETAR Polska, R&D Manager z praktyką w handlu zagranicznym, romanistka, pasjonatka Dalekiego Wschodu, laureatka Konkursu wiedzy o Francji organizowanego przez radio PR III i France Inter.

Śniadanie odbędzie się w języku polskim.

W celu potwierdzenia, prosimy o kontakt:.

Timea Balajcza, timea.balajcza@balajcza.pl
tel.:+48 601 913 446